دستگاه پالس اکسیمتر ابزاری پزشکی بسیار سبکی است که جهت اندازه گیری اکسیژن خون کاربرد دارد. برای استفاده از این دستگاه باید آن را به نوک انگشت دست یا انگشت شست پا یا لاله گوش متصل کرد. این دستگاه می تواند تعداد ضربان قلب، نبض و تنفس را نشان دهد و میزان اکسیژن خون با علامت SpO2 روی صفحه نمایش آن ظاهر می شود. در حال حاضر به دلیل وجود بیماری کرونا استفاده از پالس اکسیمتر در منازل نیز کاربرد دارد و افراد می توانند از طریق آن مقدار اکسیژن خون خود را اندازگیری کنند و از وضعیت خود باخبر شوند
استفاده از پالس اکسیمتر آموزش مرحله به مرحله

برای استفاده از پالس اکسیمتر وسایلی از قبیل دستگاه پالس اکسیمتر، پروب انگشتی، محلول مناسب، سنسور در صورت لزوم، برس ناخن، پنبه و الکل مورد نیاز است.
- مرحله اول: ابتدا و قبل از استفاده از دستگاه بهتر است دفترچه راهنمای دستگاه پالس اکسیمتر را با دقت مطالعه کنید.
- مرحله دوم: نوع سنسور و محل اتصال آن را مشخص کنید؛ دقت کنید که انتخاب نوع سنسور بر اساس سن بیمار که می تواند نوزاد، کودکان و بزرگسالان باشد انجام می گیرد.
- مرحله سوم: بهتر است از انگشت اشاره بیمار استفاده شود؛ چنانچه انگشتان دست دچار مشکل هستند می توان سنسورهای انگشتان پا و یا لاله گوش را به کار برد. در صورت بزرگ بودن انگشتان می توان از انگشتان کوچکتر استفاده کرد.
- مرحله چهارم: ناخن انگشتی که برای استفاده از پالس اکسیمتر استفاده می شود نباید مصنوعی بوده یا توسط لاک و ماده دیگری پوشیده شده باشد. در صورت وجود چنین مشکلاتی باید ناخن با برس ناخن تمیز و پاک شود و یا اگر ناخن بلند است باید آن را کوتاه کنید.
- مرحله چهارم: اتصال سنسور به انگشت بیمار باید به شکلی باشد که چراغ نوری و سنسور پروب در دو نقطه مقابل هم قرار بگیرند. اگر سنسور پروب کثیف است باید با پنبه الکلی تمیز شود.
- مرحله پنجم: در صورت بلندی ناخن باید پروب به انگشت انتخاب شده به شکل عمودی متصل شود.
- مرحله ششم: باید دست بیمار هم سطح قلب او قرار داده شود.
- مرحله هفتم: باید محل قرار گیری ترانس دیوسر و پوست را از لحاظ اختلال در گردش خون و خراشیدگی بررسی کرد. باید ترانس دیوسر از معرض نور شدید محافظت شود.
- مرحله هشتم: برای پیشگیری از تحریک پوست باید ترانس دیوسر را هر ۴ساعت تعویض کرد.
- مرحله نهم: در این مرحله باید میزان SPO2 را یادداشت نمود.
- مرحله دهم: باید مقایسه بین تعداد نبض ثبت شده توسط پالس اکسیمتر و تعداد نبض بیمار صورت گیرد.
لاک روی انگشت یا ناخن مصنوعی، قرار گرفتن شخص بیمار در معرض آفتاب شدید، دمای غیرعادی بافت، فشارخون بسیار پایین یا خیلی بالا و مسمومیت بیمار با منوکسید کربن از جملع عواملی هستند که سبب می شوند پالس اکسیمتر نتواند مقدار اکسیژن خون یا نبض را دقیق نشان دهد.
برای مراقبت از پالس اکسیمتر چه نکاتی باید توجه کرد
راهنمای استفاده از پالس اکسیمتر
برای اینکه دستگاه پالس اکسیمتر طول عمر مفیدی داشته باشد باید نکاتی را جهت مراقبت بیشتر از آن مورد توجه قرار داد. بعد از استفاده از دستگاه باید گیره ای که بر روی انگشت جهت اندازه گیری اکسیژن استفاده می شود توسط پنبه و الکل به خوبی تمیز شود. باطری این دستگاه از نوع سرب و اسید است دقت کنید که نباید شارژ این باتری به طور کامل خالی شود. قبل از تمام شدن کامل شارژ باید شارژ مجدد انجام شود. دستگاه پالس اکسیمتر در دو نوع انگشتی سیار و مرکزی ثابت وجود دارد که باید متناسب با محل انتخابی، دستگاه مناسب استفاده شود تا پالس اکسیمتر عمر مفید تری داشته باشد.
همچنین به شما پیشنهاد می دهیم حتما مقاله ۱۴ نشانه و علائم قندخون بالا که باید جدی گرفته شود را مطالعه فرمایید.
نتیجه گیری نحوه استفاده از پالس اکسیمتر

پالس اکسیمتر در یکی از تجهیزات پزشکی می باشد انواع متنوعی که قابلیت نمایش تصویری از شکل موج دیجیتال، نمایش صوتی از نوسانات شریانی و ضربان قلب را دارند، تولید می شود. این دستگاه ها به منظور تطبیق با افراد متفاوت بدون در نظر گرفتن سن و وزن یا اندازه ان ها، شامل سنسورهای مختلفی هستند. پالس اکسیمتر در مقایسه با آزمایش خون شریانی دقت کمتری دارد؛ زیرا هرچند پالس اکسیمتر برای اغلب هدف های بالینی دقیق عمل می کند ولی در استفاده از آن محدودیت هایی وجود دارد. این دستگاه می تواند توسط افراد مختلف می تواند استفاده شود و نیازی به آموزش ندارد و فقط باید دفترچه راهنمای محصول را مطالعه کرد و از طریق راهنمایی های آن مقدارهایی را که روی صفحه نمایش دستگاه نشان داده می شود را خواند.
شما عزیزان می توانید برای خرید تجهیزات و لوازم پزشکی به صورت مستقیم از سایت درمان طب اقدام فرمایید و از انواع پالس اکسیمتر با بهترین قیمت و کیفیت در فروشگاه های مختلف دیدن فرمایید.